Indosat hut global

Tahun Melawat Melaka 2024 sebagai Destinasi Pariwisata Dunia

Utari

MEDAN -Pemerintah Malaysia melalui Tourism Melaka terus melalukan upaya dalam mempersiapkan penggiat industri pelancongan di negeri tersebut.

Bertempat di Hotel Hatten, Melaka, Malaysia Senin (22/5/2023), Tourism Melaka menggelar Bengkel Pembangunan (workshop) Pakej Pelancongan sempena Tahun Melawat Melaka (TMM) 2024.

“Kegiatan hari ini sebagai langkah dalam mempersiapkan penggiat industri pelancongan di Melaka,” ungkap YB Dato Abd Razak Abd Rahman, Exco Pelancongan Negeri Melaka.

Acara itu juga dihadiri Hishamuddin Bin Mustafa, Timbalan Pengarah Bahagian Perancangan Strategik
Tourism Malaysia.

YB Dato Abd Razak Abd Rahman menyebutkan, paket pelancongan TMM 2024 ini adalah untuk mempromosikan Melaka sebagai destinasi pariwisata yang terkemuka di dunia.

“Selain itu juga dapat menggalakkan penglibatan rakyat negeri Melaka dalam memperkembangkan ekonomi masyarakat setempat,” ujarnya.

YB Dato Abd Razak Abd Rahman mengungkapkan sektor pelancongan merupakan penyumbang terbesar kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar Negeri Melaka sekitar hampir 50 persen.

Untuk meningkatkan lagi pertumbuhan ekonomi dari sektor pelancongan, Kerajaan Negeri Melaka juga telah memperkenalkan inisiatif melalui Bajet 2023 Teguh Bersama Makmur Melaka di bawah Strategik 3: Memacu Industri Pelancongan Melaka Sebagai Destinasi Terunggul.

Kerajaan Negeri Melaka juga telah merancang untuk melaksanakan 64 acara pelancongan sepanjang tahun dengan 13 diantaranya adalah acara pelancongan utama seperti Perarakan dan Perlombaan Perahu Naga Negeri Melaka, Melaka International Muaythai dan Karnival Udara Antarabangsa Melaka.

Ia pun mengimbau industri pariwisata supaya dapat mengambil bagian di dalam paket Tahun Melawat Melaka 2024 ini untuk mewujudkan paket-paket pelancongan yang menarik dengan harga terjangkau.

Secara terpisah, Hishamuddin Bin Mustafa menyakini pariwisata di Melaka akan maju pesat dengan adanya persiapan dilakukan para penggiat industri pelancongan.

“Saya hadir membantu penggiat industri pelancongan negeri Melaka dalam membentuk pakej pelancongan terbaik sempena Tahun Melawat Melaka 2024,” ujar Hishamuddin Mustafa yang pernah bertugas di Indonesia sebagai Direktur Tourism Malaysia Medan.

Ia pun menyeru masyarakat Indonesia, terutama warga Sumatera Utara dan juga Medan untuk juga memilih Melaka sebagai destinasi pelancongan jika berkunjung ke Malaysia. (swisma)

Beri balasan

Alamat email Anda tidak akan ditampilkan.